Mona Liljeqvist

Vem är du?

Jag heter Mona och flyttade till Brottby 2002. Jag ser början på Angarnssjöängen från mitt fönster. Jag är trebarnsmamma till två utflugna barn och min minsting som är 18 år med ett multihandikapp, vilket gör att min värld snurrar runt henne. Det som kanske inte är lika känt om mig nu för tiden är att jag är konditor med inriktning på handgjorda chokladpraliner i grunden.


Hur länge har du fotat?

Jag har alltid tyckt om att fota. När barnen var små hade jag en liten kamera i väskan. Vilken mamma tycker inte om att fota sina små sötnosar. Då fotade jag mer för att minnas stunderna från resor och ungarnas barndom. 


Hur kom det sig att du började fota?

2014 började yngsta dottern i skolan i Norrtälje. Min första riktiga digitala kamera införskaffades. Då började jag fota mer ihärdigt och försökte lära mig massor om kameran och bildkomposition.


Fotar du annat än naturfoto?

Jag älskar att prova på olika saker att fota men kommer alltid tillbaka till djur och natur. Men macro, porträtt, sagofotografering, landskap, action (så som rally, sport mm) natthimmel och gatufotografering fotar jag för nöjes skull titt som tätt.


Vilken utrustning fotar du med?

Jag fotograferar med Nikon.


Berätta lite kort om bilderna du valt.

Att sitta en tidig vårmorgon själv i silande regn på Broholmen, att ha det alldeles tyst runt omkring mig och att ha bävern simmande och ätandes framför mig var en otrolig upplevelse. 
Liggandes på alla fyra i Skesta hage och bli mer och mer allergisk (snorig), är helt klart värt det hela när man får se och fota dessa otroliga fjärilar och insekter på nära håll på marken.
Sist men inte minst, hermelinen. När jag äntligen fick se den och följa den från att hämta mat till ungarna i boet till att ungarna var ute och lekte. Så fantastiskt, och jag kan inte låta bli att småle åt den. Nyfiken och kvick dyker den upp mellan stenar, åker och spängerna mellan Byksberget och Broholmen.