Ola Asteman

Vem är du?

Ola Asteman

Jag heter Ola Asteman och är född i Helsingborg 1966 men flyttade tidigt till Sundbyberg där jag växt upp.  Jag har jobbat inom försäkringsbranschen större delen av mitt yrkesliv. Intresset att vara ute i skog och mark har jag med mig sedan barnsben. Gärna med ett fiskespö eller numera med en kamera i handen. Jag flyttade till Vallentuna för cirka 20 år sedan och har blivit mycket förtjust i Angarnssjöängen.


Hur länge har du fotat?

Tidigare var jag en typisk semesterfotograf som tog semesterbilder på familjen och olika turistattraktioner. För cirka 7 år sedan tog intresset fart på allvar och är nu en hobby jag lägger ner ganska mycket tid på.  


Hur kom det sig att du började fota?

Det som hände för 7 år sedan var att jag var sjukskriven en tid med smärtsamma ryggproblem. Jag upptäckte att när jag gick omkring med kameran i handen glömde jag smärtorna. Fotografering blev min terapi. Ryggproblemen har läkt ut men fotointresset består.


Fotar du annat än naturfoto?

Jag fotograferar även street (gatufotografering) som är den genre där man dokumenterar ögonblick och händelser i urban miljö. Street är ett bra komplement till naturfotograferingen. Ibland tror jag att det syns även i mina naturbilder.


Vilken utrustning fotar du med?

Jag använder främst Olympus som är ett något mindre och enklare system än Canon, Sony, Nikon etc. Det passar mitt sätt att fotografera mycket väl. Jag använder även gamla analoga kameror.


Berätta lite kort om bilderna du valt.

Bilderna jag valt speglar mitt sätt att ta bilder rätt väl. Jag söker dramatik i bilderna i stort som smått. 
Vid första bilden befann jag mig vid Hackstakullen när det skedde ett kraftigt väderomslag. Gässen gör bilden genom att de bidrar till dramatiken. Det är ofta så jag fotograferar fåglar. Jag gör dem till en del av scenen snarare än själva objektet som ska avbildas. 
Sedan älskar jag makrofotografering och har valt ut två makrobilder. Myrorna är fotograferade vid skesta hage. De satt på ett fällt träd och jag kunde inte låta bli att ta en bild med blå himmel som bakgrund. Det ser ut som att de har ett rådslag.
Tredje bilden slutligen är en strävsam larv som kämpar sig fram över isvidderna. Bilden är tagen nedanför stora ekhammaren. Dramatik i det lilla.