Niklas Beckman

Vem är du?

Arbetsrättsjurist och skärgårdsbo med ett stort naturintresse. Hela min fritid går i princip ut på att vara ute i naturen.


Hur länge har du fotat?

Jag har alltid fotat lite och haft olika kameror. Naturfoto har jag ägnat mig åt seriöst i typ fem år.


Hur kom det sig att du började fota?

Mitt naturfoto började med att jag tyckte att jag under lång tid såg mycket havsörn när jag var ute i skärgården. ibland kom jag väldigt nära. Jag köpte ett objektiv som gick upp till 600mm för att kunna dokumentera och fick snabbt bra resultat. Sen var jag fast. Att fota ger en annan dimension till att vara ute i naturen, men på gott och ont. Lite som att leta Pokemon fast på riktigt. När du får den där bilden som du är ute efter är det fantastisk. Men om du missar har det egentligen inte hänt, oavsett vad du faktiskt har sett.


Fotar du annat än naturfoto?

Bara privata bilder.


Vilken utrustning fotar du med?

Sony, men jag tycker alla ”erkända” märken är rätt likvärda. Det viktigaste är att hitta den bästa (och mest prisvärda) kombination för de motiv som man vill fota. Jag favoriserar fortfarande olika rovfåglar. Då blir det stora objektiv att släpa runt på när man är ute, vilket förmodligen inte passar de flesta.


Berätta lite kort om bilderna du valt.

Hornugglan var grymt kul att hitta vid Olhamra där jag under tidig vår såg något intressant flaxa till inte långt från parkeringen. Efter lite letande tittade jag plötsligt in i de intensiva orangea ögonen, det glömmer jag aldrig!

Den blå kärrhöken dök plötsligt upp när jag passerat grinden vid Örsta och flög helt perfekt med björkarna i höstfärger i bakgrunden!

Den unga, typ nykläckta, gärdsmygen är från mitt senaste besök vid Angarnssjöängen då jag stötte på en gärdsmygs-familj när jag gick genom skogen. Det var superkul att se dem och i mitt tycke rättvisande för vad som kan hända vid Angarn. Det finns så många olika fåglar i området så för mig är det ett ställe som man alltid kan åka till och räkna med att ofta få något kul på sensorn!